Η ποικιλία arabica είναι η αρχαιότερη και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Ουσιαστικά καλύπτει το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ (το υπόλοιπο 22% το καλύπτει η robusta). Ευδοκιμεί κυρίως σε μεγάλο υψόμετρο, διαθέτει μία ιδιαίτερα ραφιναρισμένη και έντονη γεύση σε σύγκριση με τα άλλα είδη καφέ και περιέχει 1% καφεΐνη. Πλέον παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Από υψηλής ποιότητας ποικιλίες arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees).
Η ποικιλία robusta είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες του φυτού, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει (η καφεΐνη μπορεί να σκοτώσει έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο). Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει σκληρή γεύση. Η ποικιλία robusta έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά-υγρά κλίματα, στα οποία η arabica δεν ευδοκιμεί.
Τα περισσότερα διακινούμενα σήμερα προϊόντα καφέ είναι συσκευασμένα μίγματα σε διάφορους συνδυασμούς των δύο ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή γεύση και άρωμα από το καταναλωτικό κοινό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου